Wir schaffen das!

huiskamervoorstelling met liederen van Brecht, Weill, Eisler, Holländer en tijdgenoten

fotografie Erik Karel de Vries (met dank aan Stichting Smederij Verhoeven)

  video-opnamen try-out 15 augustus 2020, Winssen

Tweede wereldoorlog, Duitsland. Elin en Nora werken in een wapenfabriek om in hun onderhoud te kunnen voorzien. Ze assembleren machinegeweren. Elin is met haar gedachten bij haar zoon die aan het front vecht. Nora droomt van betere tijden waarin de communisten aan de macht zijn en vrouwen de scepter zwaaien. Op het eerste gezicht lijken de twee weinig overeenkomsten te hebben.

zang: Elin Meijnen & Nora van Dartel

piano: Sam Engels

script & regie: Erik Karel de Vries


klik hier voor kaarten

14 & 15 november 2020 (uitgesteld)

Thiemeloods

Leemptstraat 34
6512 EN Nijmegen

slechts 30 plaatsen per voorstelling!

Nora van Dartel (2000) zit op de acteursopleiding van de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht. Naast toneelspelen heeft ze een grote passie voor zang en muziek. Ze is als kind begonnen met viool spelen, maar de interesse verschoof al snel naar zang. In Wir schaffen das! komen spel en muziek samen met mooie Duitse teksten.

Elin Meijnen (1971) studeerde schoolmuziek aan het Sweelinck Conservatorium en Nederlands aan de UvA. Ze is docent Nederlands. Naast lesgeven, regisseren en dirigeren vindt ze zingen het fijnste wat er is, in een koor of met Nora. Ze houdt van repertoire waarbij tekst en voordracht belangrijk zijn, het Duitse lied leent zich daar goed voor.

Sam Engels (1998) is student Biomedische Wetenschappen aan de Radboud Universiteit, maar heeft daarnaast grote interesse in het maken van muziek. Al op jonge leeftijd verdiepte hij zich in klassieke en filmmuziek voor piano en harp. Met dit programma wil Sam zich verbreden en de kunst van het samenspelen verkennen.


Berthold Brecht 1898-1956 was een Duitse dichter en theatermaker. Met zijn stukken wil Brecht ons de maatschappelijke realiteit tonen en laten zien dat de bestaande structuren niet onveranderlijk zijn. Als we willen, kunnen we een betere, meer rechtvaardige wereld maken: ‘Dass es auf dieser Werlt nicht mehr zweierlei Menschen gibt.’

Met de Driestuiversopera behaalt Brecht een van zijn grootste successen – een succes dat ook daarna in Duitsland zelden meer is geëvenaard. In deze moderne opera geeft Brecht af op de kloof tussen arm en rijk, de burgermansmoraal, corruptie en de vruchteloze pogingen van mensen om naar het goede te streven: ‘Erst kommt das Fressen, und dann kommt die Moral.’

De liederen van Brecht werden getoonzet door componisten als Kurt Weill en Hanns Eisler. Hun muziek werd kenmerkend voor de typische Duitse operamuziek van het interbellum. Deze 'populaire' stijl bevat moderne jazz- en cabaretinvloeden, maar kent ook opzwepende strijdliederen.

In de muziekvoorstelling Wir schaffen das! is een enorme diversiteit aan ritmes en harmonieën te horen, die het publiek naar zowel de duistere, als de onbeteugelde uithoeken van de geest voeren.

 
Instagram